Page 51 - Jaarverslag 2020
P. 51

verrichten naar de grootste negatieve impact op onze portefeuille en de wereld houden we vinger aan de pols. Waar nodig sturen we bij.
Voorkeuren van deelnemers geven ons MVB- beleid richting
Sinds 2014 doet Universiteit Maastricht onderzoek naar de vraag hoe belangrijk deelnemers het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid
van Pensioenfonds Detailhandel vinden. Wat blijkt? Deelnemers zijn voorstander van een nóg duurzamere koers. Daarom hebben wij onze ambities - die zijn gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties - vergroot. In ons MVB-beleid van 2020 zijn deze ambities vastgelegd.
En, we doen onderzoek: due diligence
We doen onderzoek naar de risico’s van onze investeringen. Hierbij gaat het aan de ene kant om externe factoren die onze beleggingen negatief kunnen beïnvloeden (zoals klimaatverandering) en aan de andere kant gaat het om de impact die onze beleggingen op de wereld hebben (bijvoorbeeld de wijze waarop de ondernemingen waarin wij investeren met arbeids- en mensenrechten omgaan). Vaak
gaan de risico’s voor onze portefeuille en de risico’s op belanghebbenden samen: een stijging van de zeespiegel is immers niet alleen risicovol voor onze beleggingen in bepaalde regio’s, maar natuurlijk ook voor de mensen die er wonen. Droogte is niet alleen een probleem voor bedrijven die water nodig hebben voor hun bedrijfsvoering, maar natuurlijk ook voor de lokale bevolking.
Het type onderzoek naar negatieve impact
op belanghebbenden, zoals werknemers en omwonenden, noemen we due diligence Centraal in dat onderzoek staat de mogelijke negatieve impact die ondernemingen hebben op mens en milieu. De OESO- richtlijnen voor multinationale ondernemingen geven ons een handvat voor hoe we dit moeten doen.
De uitvoering van het due deligenceonderzoek
hebben we uitbesteed aan de Responsible Engagement Overlay Manager. Voor het onderzoek wordt gebruikgemaakt van data, externe bronnen, rapportages en bevindingen van NGO’s. Op basis van de zwaarte van de mogelijke negatieve impact bepalen we de prioriteit. De zwaarte bepalen we aan de hand van de ernst, schaal, onomkeerbaarheid en de mate van waarschijnlijkheid van de negatieve impact.
Wanneer ondernemingen in onze beleggingsportefeuille negatieve impact veroorzaken, gebruiken we onze invloed om dit (in de toekomst) te voorkomen. En we dringen bij ondernemingen aan op herstel en verhaal voor benadeelden. Pensioenfonds Detailhandel dringt eropaan dat ondernemingen
hun eigen due diligence proces goed op orde
hebben. Via engagement en door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen oefenen wij hier invloed op uit. Uit de risicoanalyse en prioritering volgt met welke ondernemingen engagement uitgevoerd gaat worden. Dat doen we reactief, bij ondernemingen waar grote incidenten en controverses zijn geconstateerd; en ook thematisch, op onderwerpen en bij sectoren waarvan uit het onderzoek blijkt dat het risico op schendingen groot is.
Pensioenfonds Detailhandel Jaarverslag 2020
 Deze vier SDG’s houden nauw verband met de toeleveringsketen in de detailhandel
 51
 

















































































   49   50   51   52   53