Page 57 - Jaarverslag 2020
P. 57
Pensioenfonds Detailhandel Jaarverslag 2020
De duurzaamheids- index is gebouwd op de waarde van de deelnemers
Het pensioenfonds gaf hiervoor de indexbouwer FTSE Russell in 2019 de opdracht om een duurzaamheidsbenchmark te ontwikkelen voor aandelen in de ontwikkelde landen. In 2020 deden we dit ook voor opkomende landen. Deze duurzaamheidsbenchmark moet gevolgd worden door de vermogensbeheerder BlackRock.
Deze index is gebouwd op de waarden van onze deelnemers. Bedrijfsgewichten binnen de index worden aangepast aan de hand van specifieke scores op bijdragen aan de vier SDG’s. Uit de beoordeling per onderwerp is voor elk bedrijf een score gekomen. Op basis van dat waarderingscijfer heeft FTSE Russel deze speciale index voor ons gebouwd, waarin bedrijven die beter scoren op
de vier SDG’s een hogere weging binnen de index krijgen (daar zijn we meer in gaan beleggen) en de minder goed scorende bedrijven een lagere weging dan eerder (daar zijn we minder of helemaal niet meer in gaan beleggen).
De onderwerpen die bijdragen aan die score zijn: Anticorruptie, Klimaatverandering, Mensenrechten
& Gemeenschap, Arbeidsnormen en Verontreiniging en Natuurlijke bronnen. Op SDG13, Klimaatactie, beoordelen we bijvoorbeeld drie belangrijke klimaatveranderingsoverwegingen: koolstofemissies, fossiele brandstofreserves en groene inkomsten.
Daarmee lossen we een probleem op dat veel indexbeleggers hebben: passief beleggen in breed gespreide marktindices is vaak lastig te combineren met duurzaam beleggen. Die indices volgen immers alle bedrijven, dus ook relatief vuile of minder sociaal bewuste ondernemingen. Door de index aan te passen, en deze passief te laten uitvoeren, kunnen we tegen lage kosten duurzame keuzes maken.
Het is de eerste benchmark die de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN als uitgangspunt neemt.
Integratie van MVB in illiquide portefeuille
De illiquide portefeuille van het pensioenfonds bestaat uit private Nederlandse vastgoedfondsen en Nederlandse hypotheken. De door het pensioenfonds geprioriteerde SDG 12 en SDG 13 hebben een directe relatie met de vastgoedbeleggingsportefeuille van het pensioenfonds. Meerdere beheerders van de private vastgoedfondsen waarin het pensioenfonds belegt, onderschrijven de SDG’s en vertalen deze naar concrete acties.
De methodologie van deze vertaling en de
mogelijke prioritering van deze SDG’s, door de vastgoedfondsen, kan afwijken van de geprioriteerde SDG’s van het pensioenfonds.
Met de beheerders van deze fondsen wordt een actieve dialoog gevoerd over het duurzaam en verantwoord inrichten van hun beleggingsbeleid. Daar waar nodig vraagt het pensioenfonds extra aandacht voor haar eigen thema’s.
Implementatie van MVB-beleid:
invloed aanwenden
Actief aandeelhouderschap
Pensioenfonds Detailhandel is een betrokken belegger die de ontwikkelingen van de bedrijven waarin het belegt volgt. Met andere woorden;
bij bedrijven waar verbeteringen moeten worden gerealiseerd, wil Pensioenfonds Detailhandel zich in de gesprekken mengen en meestemmen over het bedrijfsbeleid. Dat heet engagement (het aangaan van de dialoog) en stemmen, ofwel aansporen tot betere prestaties op het gebied van verantwoord ondernemen en goed bestuur.
Omdat we in ‘scheiding van machten’ geloven,
is deze taak niet bij vermogensbeheerder
BlackRock neergelegd, maar bij bij onafhankelijke beleggingsbeheerder BMO GAM. Zij zijn de Responsible Engagement Overlay manager. Zij voeren tevens ons MVB-onderzoek uit, en kennen onze portefeuille dus goed. Pensioenfonds Detailhandel onderhoudt nauw contact met BMO GAM.
57