Page 59 - Jaarverslag 2020
P. 59
Uitsluitingen
Wij beleggen niet in bedrijven of landen die op de uitsluitingslijst van de Verenigde Naties staan. Het pensioenfonds voert verder een terughoudend uitsluitingsbeleid, omdat in de praktijk blijkt dat er in de regel positieve veranderingen op gang komen door in gesprek te blijven met bedrijven. Na een uitsluiting verlies je die invloed. We sluiten ook geen sectoren uit, tenzij het wettelijk is voorgeschreven.
Om tot uitsluiting over te gaan, worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
• Het wettelijk kader;
• Schendingen van internationale normen en
verdragen;
• Sancties van de VN en de EU;
• Schendingen van de normen en waarden van het
pensioenfonds;
• Discretie van het bestuur;
• Gestrand engagementtraject.
Het uitsluitingsbeleid van het pensioenfonds is van toepassing op de gehele beleggingsportefeuille.
Dutch Engagement Network
In samenwerking met Pensioenfonds Horeca & Catering (PH&C) heeft Pensioenfonds Detailhandel het initiatief genomen om het Dutch Engagement Network (DEN) op te zetten. Doel van de samenwerking is om bedrijven waarin wordt belegd direct te stimuleren tot een duurzamere bedrijfsvoering. Het DEN doet dit namens alle deelnemers van de pensioenfondsen, in totaal tweeënhalf miljoen Nederlanders.
Op het eerst gekozen thema van het DEN, watergebruik en waterbeheer in de toeleveringsketen, is nu ruim een jaar dialoog gevoerd. We rapporteren elk half jaar over voortgang van het DEN op onze website. In 2020 zijn met alle ondernemingen constructieve dialogen gestart en heeft 40 procent toezeggingen gedaan voor beleidsverbeteringen.
DEN is een aanvulling op het totale engagementprogramma van Pensioenfonds Detailhandel en heeft als doel de balans tussen invloed en inspraak te optimaliseren. Maar ook door
het gesprek aan te gaan over onderwerpen die voor de deelnemers van de aangesloten pensioenfondsen specifiek van belang zijn. Watergebruik in de keten sluit aan op SDG 12, Verantwoorde en consumptie en productie, die voor onze deelnemers belangrijk is.
Binnen DEN voert Achmea Investment Management het engagement uit en vervult Finance Ideas de rol van sparringpartner en secretariaat.
Engagement op vastgoed
Pensioenfonds Detailhandel wil binnen het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid de gehele vastgoedportefeuille monitoren en beoordelen aan de hand van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB).
Het pensioenfonds is lid van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). GRESB is een onafhankelijke, wetenschappelijke benchmark die de duurzaamheidsprestaties van vastgoedfondsen en -portefeuilles wereldwijd beoordeelt. Op basis van GRESB scores - krijgen investeerders inzicht in het duurzaamheidsbeleid en -resultaten van hun vastgoedbeleggingen en kunnen zij deze prestaties vergelijken met vastgoedbeleggingen in dezelfde regio of hetzelfde type vastgoed.
Alle private vastgoedfondsen waarin belegd wordt, rapporteren hieraan en zijn lid van GRESB. Het pensioenfonds stelt zich ten doel dat in 2020 alle private vastgoedfondsen een GRESB-score behalen die hoger is dan de GRESB-score van haar gelijken (peers). Voor een klein aantal fondsen die dit niet halen, starten we een meer intensiever engagement. Over de precieze resultaten rapporteren we verderop in dit jaarverslag.
Voor beursgenoteerde vastgoedfondsen heeft het bestuur in 2020 besloten tot deelname aan GREEN, Global Real Estate Engagement Network. Daarmee geven we invulling aan een langer gekoesterde ambitie: het gebruiken van onze invloed, en die
van andere investeerders die zich reeds hebben aangesloten of in de toekomst zullen aansluiten, om vastgoedfondsen verder te verduurzamen. In 2021 wordt gestart met de dialogen.
Pensioenfonds Detailhandel Jaarverslag 2020
59