Page 43 - Jaarverslag 2020
P. 43

Beleggingen
Bijna alles in het teken van Covid-19
Het is een understatement dat 2020 niet het
jaar is geworden wat we er van tevoren van hadden verwacht. Nog nooit was de kloof tussen de verwachtingen en de uitkomst zo groot. Zo hoopte het IMF aan het einde van 2019 dat de wereldeconomie in 2020 met 3,4 procent in reële termen zou groeien, terwijl er inmiddels met een krimp van 4,4 procent gerekend wordt, de grootste terugval in economische activiteit in de moderne geschiedschrijving.
De oorzaak is bekend: Covid-19. Begin van het jaar stak het de kop op en sindsdien is het helaas onder ons. Met een ongekende schade als gevolg. Want naast het directe menselijke leed (volgens officiële cijfers stierven in 2020 wereldwijd meer dan 1,8 miljoen mensen aan het virus) dreunt de mokerslag voor de economie nog na. Dit door de zware economische teruggang, de sterke stijging van de werkloosheid en de ongekende (staats)schuldenberg. Uiteraard speelden er ook andere thema’s, denk
aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de aanhoudende strijd tussen de economische grootmachten Amerika en China en de Brexit.
Adequaat ingrijpen overheden en centrale banken
Overigens was de schade vele malen groter geweest zonder de adequate beleidsreactie die we dit jaar gezien hebben. Werd er bij de crisis van 2007-2009 te lang gewacht om de economie te ondersteunen, deze keer was er sprake van een agressief en gecoördineerd ingrijpen door overheden (middels overbruggingsmaatregelen en directe budgettaire bijstand) en centrale banken (middels hernieuwde opkoopprogramma’s van staatsobligaties en maatregelen om de liquiditeit in financiële markten te waarborgen).
Een dergelijk ingrijpen lag overigens voor de hand. Waar een normale recessie doorgaans het gevolg is
van een opgebouwde misallocatie in de economie, was deze recessie het directe gevolg van de lockdowns die door overheden werden opgelegd. Een deel van de economie werd als het ware in kunstmatige coma gebracht, om zo de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Dat het beleid gericht was op het beperken van de schade tijdens deze tijdelijke coma op het overbruggen van de economische terugval was daardoor logisch.
Financiële markten
Ook in de financiële markten speelde het ingrijpen van beleidsmakers een belangrijke rol. De correctie op de wereldwijde aandelenmarkten in de periode februari-maart was ongekend scherp. Het herstel dat er in de maanden daarna op volgde was het snelste dat we ooit hebben gezien. Dat de aandelenmarkt zo rap herstelde, terwijl de economie juist zware klappen incasseerde, werd door sommigen
gezien als een overreactie van de aandelenmarkt. Daar valt overigens wel het een en ander op af te dingen. Zo is voor de waardering van een aandeel niet de huidige winstdaling van belang, maar alle toekomstige gecumuleerde winstverwachtingen.
De verwachting is dat de economie relatief snel zal kunnen herstarten als het virus onder controle is, waarmee ook de blijvende schade veel kleiner is dan wat je bij een ‘normale’ recessie ziet. Tegelijkertijd werd het herstel in de aandelenmarkt voornamelijk gedragen door de technologiesector en het deel dat wist te profiteren van de opgelegde overstap naar thuiswerken en e-commerce. Het gunstige verloop van de brede aandelenindices verhult dan ook aanzienlijke verschillen tussen verschillende sectoren en regio’s. Daarnaast is er van de verdere daling van de (kapitaalmarkt)rente een stimulerend effect op de aandelenmarkt uitgegaan, terwijl het nieuws van de komst van succesvolle vaccins aan het einde van het jaar de markt verder ondersteunde.
Pensioenfonds Detailhandel Jaarverslag 2020
 43
 


















































































   41   42   43   44   45