Lees voor
Tekst Tekst
Tekst Grootte
Normal font size icon Big font size icon Biggest font size icon
Grootte

Maximaal 10% van je pensioen in een keer op je rekening

Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen met de wetgeving ‘bedrag ineens’ krijgen deelnemers die met pensioen gaan een extra keuzemogelijkheid.

Voorwaarden
Ga je straks met pensioen, dan heb je meer te kiezen. De verwachting is dat je vanaf 1 juli 2024 maximaal 10% van je pensioen in 1 keer mag laten uitbetalen als je met pensioen gaat. De Tweede en Eerste Kamer moeten de wetgeving voor het 'bedrag ineens' nog goedkeuren. Kies je hiervoor, dan vervalt de mogelijkheid op de zogeheten hoog-laag-constructie en een AOW-overbrugging. Met die constructies keert Pensioenfonds Detailhandel in de eerste jaren van je pensioen een hoger pensioenbedrag uit. Daarna een lager bedrag. Kies je voor ‘bedrag ineens’, blijft de keuzemogelijkheid om je partnerpensioen om te ruilen naar meer eigen ouderdomspensioen en eerder of later met pensioen te gaan wel overeind.

Let op
Is ‘bedrag ineens’ een optie voor jou? Let op; je kunt er alleen gebruik van maken als je per jaar meer pensioen overhoudt dan 594,89 euro bruto (in 2023). Ook moet je rekening houden met minder pensioeninkomen per maand. Je laat immers een deel van je pensioen in een keer uitbetalen. Een bedrag dat de Belastingdienst zal zien als extra inkomen. Met als gevolg een mogelijk hogere aanslag van de fiscus. Door het ‘bedrag ineens’ kunnen ook huur- of zorgtoeslagen of andere inkomensafhankelijke regelingen worden teruggeschroefd omdat je tijdelijk meer inkomsten ontvangt.

En nu?
Zodra de wetgeving in de Tweede en Eerste Kamer is goedgekeurd, vind je meer informatie op deze website. Met de pensioenplanner achter de login kun je op termijn berekeningen maken voor meer inzicht in je persoonlijke pensioensituatie.

Volg het nieuws over ‘bedrag ineens’ op pensioenfondsdetailhandel.nl