Lees voor
Tekst Tekst
Tekst Grootte
Normal font size icon Big font size icon Biggest font size icon
Grootte

Deelnemersdialoog

Pensioenfonds Detailhandel organiseerde onlangs een primeur in pensioenland: de Deelnemersdialoog. Een driedaags evenement waarin deelnemers met elkaar in gesprek zijn gegaan over verantwoord beleggen. Ook gaven diverse experts presentaties over het onderwerp. Doel van de Deelnemersdialoog: het beleggingsbeleid van het pensioenfonds nog meer in lijn brengen met de wensen van deelnemers.

Drie bijeenkomsten

De Deelnemersdialoog bestond uit drie fysieke bijeenkomsten op 26 februari, 11 maart en 18 maart 2024. Voor de deelname aan de Deelnemersdialoog was geen kennis nodig van pensioen, duurzaamheid of beleggen. Het was de bedoeling om samen met andere deelnemers na te denken over informatie die ter plekke werd gegeven, persoonlijke visies op de onderwerpen te geven en te luisteren naar wat anderen vinden.

Veelgestelde vragen over de Deelnemersdialoog

De Deelnemersdialoog is wereldwijd in veel gemeenschappen en organisaties een veelgebruikte methode om met elkaar in gesprek te gaan. Deelnemers aan de dialoog van Pensioenfonds Detailhandel worden door loting samengebracht. De groep is daardoor in grote lijnen een afspiegeling van alle deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel. De ingelote deelnemers gaan met elkaar in gesprek, krijgen informatie van experts en bepalen gezamenlijk hoe Pensioenfonds Detailhandel toekomstige beleggingsbesluiten zou moeten nemen.

De Deelnemersdialoog is een samenwerking tussen Pensioenfonds Detailhandel, prof. Rob Bauer (Universiteit Maastricht), dr. Emmeline Cooper (Cranfield University, Engeland) en de onafhankelijke organisaties G1000.nu en Energized.

Sortition Foundation is een non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in het werven en selecteren van mensen door middel van loting om deel te nemen aan dit soort processen. Het uitgangspunt hierbij is dat de ingelote mensen in grote lijnen een afspiegeling zijn van de bredere bevolking of een ledenbasis. De organisatie werkt over de hele wereld. www.sortitionfoundation.org

De uitkomsten van de Deelnemersdialoog worden na afloop in een rapport met het bestuur van Pensioenfonds Detailhandel gedeeld. Het bestuur zal de aanbevelingen meenemen bij haar toekomstige besluiten over beleggingen van het pensioenfonds. Het bestuur zorgt er ook voor dat het duidelijk is hoe de uitkomsten van de Deelnemersdialoog invloed hebben op beleid.

Hé deelnemer, here we go!

Ook in Jij&Wij Magazine aandacht voor de Deelnemersdialoog. Lees verder op pagina 8.