Lees voor
Tekst Tekst
Tekst Grootte
Normal font size icon Big font size icon Biggest font size icon
Grootte

Deelnemersdialoog

Pensioenfonds Detailhandel start in februari 2024 een nieuw initiatief: de Deelnemersdialoog.

Deelnemers van het pensioenfonds zullen op drie verschillende dagen in februari en maart 2024 in Utrecht met elkaar in gesprek gaan over verantwoord beleggen. Ook geven diverse experts presentaties over het onderwerp. Doel van de Deelnemersdialoog is de aanpak van het beleggingsbeleid van het pensioenfonds nog meer in lijn te brengen met de wensen van deelnemers.

Drie bijeenkomsten

De Deelnemersdialoog bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten op 26 februari, 11 maart en 18 maart 2024. Als je meedoet, verwachten we van jou dat je bij alle drie de bijeenkomsten aanwezig bent. Als dank dat je meedoet, ontvang je na afloop eenmalig een bedrag van € 360. Daarnaast worden je reiskosten vergoed en zijn lunch, koffie en snacks natuurlijk inbegrepen.

Jouw mening telt

Pensioenfonds Detailhandel wil jouw mening horen over verantwoord beleggen. Wat jij vindt, is belangrijk voor ons. De uitkomsten van de Deelnemersdialoog worden meegenomen in toekomstige besluiten van het bestuur van Pensioenfonds Detailhandel over beleggen.

Wat vind jij belangrijk?

Je hebt geen kennis nodig van pensioen, duurzaamheid of beleggen om deel te nemen aan de Deelnemersdialoog. Het gaat er juist om dat je samen met de andere deelnemers nadenkt over informatie die ter plekke wordt gegeven, dat je aangeeft wat er voor jou belangrijk is en luistert naar wat anderen vinden. Wij willen een dwarsdoorsnede van deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel samenbrengen, dus als jij een uitnodiging ontvangt, bent jij de juiste persoon om mee te doen!

Maak kans op

Iedereen die zich aanmeldt, maakt ook kans op een geldprijs van € 250, te bepalen door een verloting. De prijs wordt aan twee deelnemers uitgereikt. Na de sluiting van de aanmelding doen we een loting om te bepalen wie er kunnen meedoen aan de Deelnemersdialoog. Wij nemen contact met je op als je ingeloot bent om mee te doen. Iedereen die meedoet aan de Deelnemersdialoog krijgt als dank €360, evenals een reiskostenvergoeding, lunch en snacks.

Veelgestelde vragen over de Deelnemersdialoog

De Deelnemersdialoog is wereldwijd in veel gemeenschappen en organisaties een veelgebruikte methode om met elkaar in gesprek te gaan. Deelnemers aan de dialoog van Pensioenfonds Detailhandel worden door loting samengebracht. De groep is daardoor in grote lijnen een afspiegeling van alle deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel. De ingelote deelnemers gaan met elkaar in gesprek, krijgen informatie van experts en bepalen gezamenlijk hoe Pensioenfonds Detailhandel toekomstige beleggingsbesluiten zou moeten nemen.

De Deelnemersdialoog is een samenwerking tussen Pensioenfonds Detailhandel, prof. Rob Bauer (Universiteit Maastricht), dr. Emmeline Cooper (Cranfield University, Engeland) en de onafhankelijke organisaties G1000.nu en Energized.

Sortition Foundation is een non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in het werven en selecteren van mensen door middel van loting om deel te nemen aan dit soort processen. Het uitgangspunt hierbij is dat de ingelote mensen in grote lijnen een afspiegeling zijn van de bredere bevolking of een ledenbasis. De organisatie werkt over de hele wereld. www.sortitionfoundation.org

Jij bent een van de mensen die door Pensioenfonds Detailhandel willekeurig zijn geselecteerd uit het deelnemersbestand.

  • 26 februari 2024, 9.30-16.30 uur
  • 11 maart 2024, 9.30-16.30 uur
  • 18 maart 2024, 9.30-16.30 uur

De Deelnemersdialoog vindt plaats op een toegankelijke locatie in Utrecht. Je reiskosten worden vergoed.

Als je wordt ingeloot om mee te doen, krijgt je de kans om allerlei verschillende mensen te ontmoeten die deelnemer zijn van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt informatie van boeiende sprekers en je gaat in kleine groepen in gesprek met elkaar. Aan tafel zit ook een gespreksbegeleider die het gesprek ondersteunt. Je hoeft geen kennis te hebben van pensioen, duurzaamheid of beleggen; je kunt gebruikmaken van de informatie die ter plekke wordt gegeven.

De bijeenkomsten worden gehouden op een toegankelijke locatie. Voor lunch, koffie en thee, en snacks wordt gezorgd. Mocht je een gebedsruimte of stilteruimte willen gebruiken tijdens de dag, dan zorgen wij ervoor dat dat kan. Er is geen dresscode.

We zorgen ervoor dat je tijdens de bijeenkomsten informatie in begrijpelijke taal krijgt. De sprekers die de informatie presenteren, zullen ook vragen uit de zaal beantwoorden.

Als je ergens hulp bij nodig hebt, dan staan wij klaar om je te helpen. Als je bent ingeloot, dan zullen wij contact met je opnemen en met je bespreken wat je nodig hebt om mee te kunnen doen. Of het nu gaat om de toegankelijkheid van de locatie, je reis erheen, of zorgtaken die je hebt, we kijken graag samen met je hoe we het mogelijk kunnen maken dat je erbij bent.

Als je wordt ingeloot om mee te doen, ontvang je €360 als dank.

Iedereen die een uitnodiging voor de Deelnemersdialoog heeft ontvangen, kan zich aanmelden. Er zijn enkele uitzonderingen, die beschrijven we hieronder. Per huishouden wordt maximaal één persoon ingeloot.

De volgende personen kunnen zich niet aanmelden: Volksvertegenwoordigers van elk overheidsniveau en betaalde werknemers van politieke partijen.

Zodra de aanmelding is gesloten, voeren we een loting uit. Uit alle mensen die zich hebben aangemeld om mee te doen, selecteren we er dan 50 om aan de Deelnemersdialoog deel te nemen. Daarbij houden we rekening met de kenmerken van degenen die zich hebben aangemeld, zodat er straks een echte afspiegeling van de deelnemers is in de Deelnemersdialoog.

Als je bent ingeloot, nemen wij op of rond maandag 29 januari telefonisch en per e-mail contact met je op. Vervolgens zullen we je telefonisch benaderen om alles met je door te nemen. In het gesprek leggen wij nog kort uit wat je kunt verwachten van deelname aan de Deelnemersdialoog. Vervolgens kunt je aangeven of je wilt meedoen, ons laten weten of je nog ergens hulp bij nodig hebt, en eventuele vragen met ons bespreken.

De uitkomsten van de Deelnemersdialoog worden na afloop in een rapport met het bestuur van Pensioenfonds Detailhandel gedeeld. Het bestuur zal de aanbevelingen meenemen bij haar toekomstige besluiten over beleggingen van het pensioenfonds. Het bestuur zorgt er ook voor dat het duidelijk is hoe de uitkomsten van de Deelnemersdialoog invloed hebben op beleid.

Hé deelnemer, here we go!

Ook in Jij&Wij Magazine aandacht voor de Deelnemersdialoog. Lees verder op pagina 8.