Drie bijeenkomsten
De Deelnemersdialoog bestond uit drie fysieke bijeenkomsten op 26 februari, 11 maart en 18 maart 2024. Voor de deelname aan de Deelnemersdialoog was geen kennis nodig van pensioen, duurzaamheid of beleggen. Doel van de bijeenkomsten was om samen met andere deelnemers na te denken over informatie die ter plekke werd gegeven, persoonlijke visies op de onderwerpen te geven en te luisteren naar wat anderen vinden.
49 aanbevelingen aan het bestuur
We riepen de deelnemers op mee te bepalen hoe Pensioenfonds Detailhandel belegt, en ons te vertellen waarop we moeten letten bij verantwoord beleggen. En dat is gebeurd! De deelnemers deden maar liefst 49 aanbevelingen. Die kun je in het Deelnemersdialoograpport vinden.
Het rapport is uitgebreid omdat we daarin ook verantwoording afleggen over het hele proces: we willen dat iedereen die daarin geïnteresseerd is, precies kan volgen hoe de drie dagen zijn verlopen. Vind je dit teveel informatie? Ga dan gelijk naar pagina 61, waar de aanbevelingen aan het bestuur staan.
Deelnemersdialoograpport (Nederlands & English)
Reactie bestuur op aanbevelingen van Deelnemersdialoog
Het bestuur heeft uitgebreid overlegd over de aanbevelingen: welke nemen ze over, voor welke aanbevelingen willen ze nog onderzoek doen, en welke aanbevelingen werken niet goed en waarom?
Het bestuur is erg blij met de 49 aanbevelingen. Ze geven goed aan wat deelnemers belangrijk vinden. Uit eerder onderzoek kwamen deze onderwerpen ook al naar voren als belangrijk, en het zijn dan ook onderwerpen waar Pensioenfonds Detailhandel al aan werkt.
Maar, het bestuur vindt ook dat het nog wel wat ambitieuzer mag. Daarom vind je in de uitgebreide reactie op welke thema’s het bestuur actie gaat ondernemen.
In het kort zijn dat de volgende acties:
We zullen de meest ernstige schenders van mensenrechten en arbeidsrechten uit onze portefeuille verwijderen
We stellen een nieuw plan op voor onze beleggingen in vastgoed, en nemen de wensen van deelnemers voor betaalbare wonen daarin uitdrukkelijk mee
We gaan ons beleid rondom uitsluitingen na een onsuccesvolle dialoog aanscherpen en luisteren hierin naar de wensen van deelnemers
We gaan door met ons klimaatactieplan en gebruiken gegevens over de ambities van ondernemingen om te bepalen hoeveel we in bedrijven willen beleggen
We gaan de voorkeuren op het gebied van impactbeleggen van alle deelnemers meten. Welke onderwerpen of type investeringen vinden deelnemers belangrijk? En starten een onderzoek naar het vergroten van de impactbeleggingen.
We evalueren onze samenwerkingen.
Onze ambitie om laagdrempelig, concreet en herkenbaar te communiceren zetten we voort, en we ondernemen extra actie om dat voor verantwoord beleggen in de praktijk te brengen.
Reactie bestuur