Lees voor
Tekst Tekst
Tekst Grootte
Normal font size icon Big font size icon Biggest font size icon
Grootte
Terug

Beleggen met impact

Met een gedeelte van onze beleggingen willen wij direct bijdragen aan een beter milieu en een betere maatschappij. Maatschappelijk rendement staat bij deze beleggingen voorop.

Directe impact beleggingen

We hebben een klein gedeelte van onze beleggingen opzij gezet om impact te maken, dat noemen we directe impact investeringen. Hiermee kunnen we direct bijdragen aan een beter milieu en een betere maatschappij. We zetten maatschappelijk rendement voorop en investeren met impact. Die impact meten we ook.

Het pensioenfonds hanteert voor haar impact beleggingen de definitie van de ‘Global Impact Investing Network (GIIN): Impact beleggingen zijn beleggingen met een intentie om een positieve, meetbare sociale en milieu impact te maken, naast een positief, financieel rendement.

Het pensioenfonds is van mening dat impact beleggen bijdraagt aan de ambitie om te leren, innoveren en om vooruit te blijven op het gebied van MVB. Het pensioenfonds heeft drie fondsbeheerders aangesteld op het gebied van private debt om impact te bewerkstelligen.

  • Het Polestar Circular Debt Fund verstrekt leningen aan Nederlandse ondernemingen die op de financiële markt tegen een financieringsprobleem oplopen. De bedrijven gebruiken de leningen om reeds bewezen innovatieve circulaire technieken op grotere schaal uit te rollen en zo bij te dragen aan afvalreductie, beperking in het gebruik van grondstoffen, en beperking van CO2-uitstoot.
  • Het Symbiotics Emerging Market Impact Fund is opgezet om in opkomende markten via financiële instellingen leningen te verstrekken aan MKB-bedrijven die impact maken ten aanzien van SDG’s 8, 12 en 13.
  • Het Tikehau SDG Lending Fund richt zich op leningen die bijdragen aan het verduurzamen van MKB-bedrijven in de Europese markt. Voorwaarde voor het verstrekken van deze leningen is dat zij aantoonbaar verduurzaming en meer verantwoorde bedrijfsvoering tot gevolg hebben.

Indirecte impact beleggingen

Impact maken we natuurlijk ook indirect: door in onze beursgenoteerde beleggingen zoals aandelen en obligaties aan te sturen op bijdrage aan de vier SDG's.

Beleggingen in beursgenoteerde Green Bonds (obligaties die zijn uitgegeven om bepaalde duurzame projecten te financieren) en green revenues (aandelen van bedrijven die producten of diensten leveren die bijdragen aan verduurzaming) noemen wij indirecte impact beleggingen. Deze beleggingen voldoen immers niet aan de definitie van intentie en meetbare resultaten, en zouden ook zonder onze financiering veelal doorgang hebben gevonden. Het pensioenfonds wil minimaal 5% van het belegde vermogen in obligaties (leningen) alloceren naar groene obligaties. Dat lukt ons ruimschoots door onze aparte green bond portefeuille, en door de exposure naar green bonds in andere portefeuilles te verhogen.

Dit artikel is onderdeel van een serie
Vorige artikel Volgende artikel