Taalkeuze

Nederlands English

Bent u op zoek naar iets specifieks?

Type hier uw vraag of gebruik een zoekterm

Heeft u een vraag of verzoek?

Neem dan contact met ons op.

Werknemer Werkgever Gepensioneerde Administratiekantoor
Lees voor
Lees voor Stop
Terug

Beleggen met impact

Met een gedeelte van onze beleggingen willen wij direct bijdragen aan een beter milieu en een betere maatschappij. Maatschappelijk rendement staat bij deze beleggingen voorop.

Directe impact beleggingen

We hebben een klein gedeelte van onze beleggingen opzij gezet om impact te maken, dat noemen we directe impact investeringen. Hiermee kunnen we direct bijdragen aan een beter milieu en een betere maatschappij. We zetten maatschappelijk rendement voorop en investeren met impact. Die impact meten we ook.

Het pensioenfonds hanteert voor haar impact beleggingen de definitie van de ‘Global Impact Investing Network (GIIN): Impact beleggingen zijn beleggingen met een intentie om een positieve, meetbare sociale en milieu impact te maken, naast een positief, financieel rendement.

Ons doel is om 1% van het vermogen te alloceren naar directe impact beleggingen in private debt of specifieke impact in vastgoed/infrastructuur. De SDG’s die het pensioenfonds heeft geprioriteerd dienen zoveel mogelijk terug te komen in deze beleggingen. Op dit moment is het pensioenfonds op zoek naar dit type investeringen met een duidelijk positieve sociale of milieu impact, waarin we die impact ook echt kunnen meten.

Indirecte impact beleggingen

Impact maken we natuurlijk ook indirect: door in onze beursgenoteerde beleggingen zoals aandelen en obligaties aan te sturen op bijdrage aan de vier SDG's.

Beleggingen in beursgenoteerde Green Bonds (obligaties die zijn uitgegeven om bepaalde duurzame projecten te financieren) en green revenues (aandelen van bedrijven die producten of diensten leveren die bijdragen aan verduurzaming) noemen wij indirecte impact beleggingen. Deze beleggingen voldoen immers niet aan de definitie van intentie en meetbare resultaten, en zouden ook zonder onze financiering veelal doorgang hebben gevonden. Het pensioenfonds stelt zich ten doel om haar exposure naar green revenues te verhogen met 10% in de beursgenoteerde portefeuille en het pensioenfonds stelt zich ten doel om 5% van het belegde vermogen in obligaties (leningen) te alloceren naar groene obligaties.

Dit artikel is onderdeel van een serie
Vorige artikel Volgende artikel