Taalkeuze

Nederlands English

Bent u op zoek naar iets specifieks?

Type hier uw vraag of gebruik een zoekterm

Heeft u een vraag of verzoek?

Wij helpen u graag. Stuur ons een e-mail via het contactformulier. Gemakkelijk en snel.

Ga naar het contactformulier Naar contactpagina
Terug naar MVB

Onze duurzame doelstellingen

Pensioenfonds Detailhandel streeft naar een zo goed mogelijk pensioen, tegen zo laag mogelijke kosten. Dit doen wij op een maatschappelijk verantwoorde manier. We zijn er namelijk van overtuigd dat duurzaam beleggen niet alleen bijdraagt aan mens en milieu, maar op de lange termijn ook betere rendementen oplevert. In ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid (MVB-beleid) nemen wij uw waarden en wensen mee. Zo bepalen we samen de koers naar een goed pensioen.

Met ons MVB-beleid streven we drie doelen na. We willen:

  1. De waarden en wensen van de deelnemers meenemen in onze beleggingskeuzes. Wat zij belangrijk vinden, is voor ons belangrijk. Tegelijkertijd hebben we ook voor de belangrijkste doelstelling van ons pensioenfonds: een zo goed mogelijk pensioen uitkeren. Dit betekent bijvoorbeeld dat we kiezen voor lage beleggingskosten en gespreide risico's.
  2. Met een gedeelte van onze beleggingen direct bijdragen aan een beter milieu en een betere maatschappij. Maatschappelijk rendement staat bij deze beleggingen voorop.
  3. Financiële risico's als gevolg van milieu, sociale en bestuurskwesties beheersen. In het Engels noemen we dat Environmental, Social and Governance (ESG).

Pensioenfonds Detailhandel legt de lat hoog. Voor de eerste twee doelstellingen streven we ernaar om voorop te lopen in pensioenland. Onze ambitie voor de derde doelstelling is het 'slim volgen van de markt'.

ESG

ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Allerlei duurzaamheidsthema's vallen onder de noemer ESG. Op milieugebied gaat het bijvoorbeeld om CO2-uitstoot, en zuinig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Op sociaal gebied om werknemersrechten en mensenrechten. En op bestuursgebied om aspecten van goed bestuur: een bestuur dat divers is, niet-corrupt, naar waarde wordt beloond, en goede strategische keuzes maakt voor de onderneming en de effecten die de onderneming heeft op de wereld.

KPI’s en Targets
MVB doelstellingKPITarget
Alignment met deelnemersAantal mandaten met geprioriteerde SDG tiltSDG tilt waar mogelijk in alle mandaten aanbrengen/ realiseren in 2022
UitsluitingenUitsluitingen conform uitsluitingsbeleid
GRESB score private vastgoedbeleggingenMet alle vastgoedfondsen afspraken gemaakt over verdere (GRESB) verbeteringen en inspanningen die te linken zijn aan de door BPFD geprioriteerde SDG’s.
Indirect impact maken in reële economieAansluitingen bij samenwerkingsverbandenIn 2020 onderzoek uitvoeren naar mogelijke aansluitingen
Invloed op dienstverlenersIn 2020 onderzoek naar mogelijkheden om dienstverleners verder te beïnvloeden
Exposure naar green revenues10% hogere exposure in liquide portefeuille
Exposure naar Green Bonds5% allocatie van de obligatie portefeuille in 2021
Direct impact op reële economieAllocatie naar impact beleggingen1% allocatie in 2021
Verbetering van risico en rendementExposure naar fossil fuel reserves50% lagere exposure in liquide aandelen portefeuilles
30% in liquide corporate credit portefeuille
CO2 voetafdruk van portefeuille50% lagere voetafdruk in liquide aandelen portefeuille
30% in liquide corporate credit portefeuille
GRESB-score niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingenGRESB score hoger dan peers in 2020
GRESB-score beursgenoteerde vastgoedbeleggingen1) Stimuleren lidmaatschap GRESB
2) Onderzoek naar verdere invulling aan vastgoed engagement in 2020/2021
Dit artikel is onderdeel van een serie
Vorige artikel Volgende artikel