Lees voor
Tekst Tekst
Tekst Grootte
Normal font size icon Big font size icon Biggest font size icon
Grootte
Terug

Waarom verantwoord beleggen

Pensioenfonds Detailhandel streeft naar een zo goed mogelijk pensioen, tegen zo laag mogelijke kosten. Dit doen wij op een verantwoorde manier. We zijn er namelijk van overtuigd dat verantwoord beleggen niet alleen bijdraagt aan mens en milieu, maar op de lange termijn ook betere rendementen oplevert. In ons verantwoord beleggingsbeleid (MVB-beleid) nemen wij uw waarden en wensen mee. Zo bepalen we samen de koers naar een goed pensioen.

De wereld en onze beleggingen zijn nauw met elkaar verbonden

Wij vinden dat we de risico's binnen onze beleggingen zo goed mogelijk moeten begrijpen en managen. Dat geldt ook voor de aspecten die te maken hebben met milieu, sociale kwesties en bestuurszaken.

Onze beleggingen hebben een invloed op de wereld

Pensioenfonds Detailhandel doet continu onderzoek naar de effecten die wereld op onze beleggingen heeft én de effecten die de beleggingen op de wereld hebben. Op de onderwerpen die onze deelnemers het meest belangrijk vinden en die de grootste negatieve impact hebben, nemen we extra actie.

We komen in actie

Om onze doelen te bereiken, zijn we continu in beweging. Zo ontwikkelden we duurzame beleggingsindexen. Ook volgen we de bedrijven waarin we beleggen. Stroken bepaalde ontwikkelingen niet met ons beleggingsbeleid? Dan laten we onze stem horen op aandeelhoudersvergaderingen of gaan we in gesprek met het bestuur. In sommige ondernemingen of activiteiten beleggen we helemaal niet: die sluiten we uit.

Om onze MVB-doelstellingen te bereiken, ondernemen we allerlei acties. Zo kijken we kritisch naar onze beleggingsbeslissingen - waar beleggen we in en kunnen we meer duurzame keuzes maken? - en sturen we bij waar nodig. Ook gaan we in gesprek met ondernemingen waar we aandelen van hebben (engagement) en stemmen we op aandeelhoudersvergaderingen. Tenslotte zijn we ons bewust van de positieve impact die wij kunnen maken als belegger en onderzoeken we hoe we die impact kunnen vergoten.

De dialoog aangaan

Als aandeelhouder gaan we in gesprek met honderden ondernemingen. Doel is om hen te bewegen tot een meer verantwoorde koers. Wanneer dat nodig blijkt, gaan wij met bedrijven in gesprek om verantwoordelijker te ondernemen (engagement). Ook stemmen wij op hun aandeelhoudersvergaderingen.

Due diligence

Het pensioenfonds doet continue onderzoek naar de effecten die wereld op onze beleggingen heeft; maar ook de effecten die de beleggingen op de wereld hebben. Dat noemen wij MVB-risicomanagement, of in jargon, due diligence.

Dit artikel is onderdeel van een serie
Vorige artikel Volgende artikel