Lees voor
Tekst Tekst
Tekst Grootte
Normal font size icon Big font size icon Biggest font size icon
Grootte

Pensioenfonds Detailhandel kiest Symbiotics als derde fonds voor impactbeleggingen

Pensioenfonds Detailhandel gaat 300 miljoen euro beleggen in de reëele economie. Symbiotics is het derde fonds dat hiervoor door Pensioenfonds Detailhandel is geselecteerd. Eerder maakte het fonds een samenwerking met de impactfondsen Polestar Capital en Tikehau bekend. De drie fondsen krijgen toestemming 100 miljoen euro te beleggen in impactvolle startups, scale-ups en MKB-bedrijven in Nederland, Europa en ontwikkelingslanden.

Symbiotics verstrekt leningen aan mkb-ondernemingen in ontwikkelingslanden. De beleggingen dragen bij aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. In lijn met het beleggingsbeleid van Pensioenfonds Detailhandel richt de onderneming zich op de SDG’s 8 (Eerlijk werk en economische groei) en zal daarnaast op zoek gaan naar investeringsmogelijkheden om bij te dragen aan SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en SDG 13 (Klimaatactie).

Een voorbeeld van een Symbiotics investering is de in 2001 in Mongolië opgerichte XacBank. Deze bank verstrekt leningen voor het gebruik van duurzame energie en energiezuinige producten. Ook wordt de aankoop van elektrische of hybride voertuigen gefinancierd. De XacBank is lid van de Global Alliance for Banking on Values, een organisatie die toonaangevende onafhankelijke banken wereldwijd verenigt en projecten mogelijk maakt die bijdragen aan het verminderen van broeikasgassen en het tegengaan van klimaatverandering.

Henk Groot, Hoofd Beleggingen bij Pensioenfonds Detailhandel: “Deze investering past bij de doelstelling van Pensioenfonds Detailhandel om met een klein deel van de beleggingen gericht en meetbaar waarde te creëren in de reële economie. Symbiotics weet door expertise en ervaring positieve impact te genereren in opkomende markten. Een onderwerp dat onze 1,4 miljoen deelnemers belangrijk vinden. We kijken daarom uit naar een veelbelovende samenwerking.”

Bekijk het volledige persbericht