Taalkeuze

Nederlands English

Bent u op zoek naar iets specifieks?

Type hier uw vraag of gebruik een zoekterm

Heeft u een vraag of verzoek?

Neem dan contact met ons op.

Werknemer Werkgever Gepensioneerde Administratiekantoor
Lees voor
Lees voor Stop
Terug

Beleggingskeuzes

In onze beleggingskeuzes kunnen we het verschil maken.

De vier SDG's waar wij aan willen bijdragen: Eerlijk werk en economische groei (SDG 8), Verantwoorde consumptie en productie (SDG 12), Klimaatactie (SDG 13), en Vrede, justitie en sterke publieke diensten (SDG 16).

Deze SDG's integreren we daarom in onze beleggingskeuzes. Omdat Pensioenfonds Detailhandel passief belegt, voeren we de SDG's door in onze beleggingsportefeuilles middels het maken van een eigen benchmark, of index. Zo hoeft de vermogensbeheerder geen actieve keuze te maken, maar hebben we toch duurzamere portefeuilles.

In 2019 kreeg indexbouwer FTSE Russell van Pensioenfonds Detailhandel de opdracht om een duurzaamheidsbenchmark te ontwikkelen voor aandelen in de ontwikkelde landen. In 2020 deden we dit ook voor aandelen in opkomende landen en in 2021 voor de credit (leningen) portefeuille. Deze duurzaamheidsbenchmark moet gevolgd worden door de vermogensbeheerder BlackRock.

De voorkeuren van onze deelnemers waren leidend bij het bouwen van deze index. Bedrijfsgewichten binnen de index worden aangepast aan de hand van specifieke scores op bijdragen aan de vier SDG’s. Uit de beoordeling per onderwerp is voor elk bedrijf een score gekomen. Op basis van dat waarderingscijfer heeft FTSE Russel deze speciale index voor ons gebouwd, waarin bedrijven die beter scoren op de vier SDG’s een hogere weging binnen de index krijgen (daar zijn we meer in gaan beleggen) en de minder goed scorende bedrijven een lagere weging dan eerder (daar zijn we minder of helemaal niet-meer in gaan beleggen).

De onderwerpen die bijdragen aan die score zijn: Anti-corruptie, Klimaatverandering, Mensenrechten & samenleving, Arbeidsnormen, Verontreiniging en gebruik van Natuurlijke bronnen. Op SDG13 (Klimaatactie) beoordelen we belangrijke overwegingen, zoals koolstofemissies, fossiele brandstofreserves en groene inkomsten.

Daarmee lossen we een probleem op dat veel indexbeleggers hebben: passief beleggen in breed gespreide marktindices is vaak lastig te combineren met duurzaam beleggen. Die indices volgen immers alle bedrijven, dus ook relatief vuile of minder sociaal-bewuste ondernemingen. Door de index aan te passen, en deze passief te laten uitvoeren, kunnen we tegen lage kosten duurzame keuzes maken. Het is de eerste benchmark die de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN als uitgangspunt neemt. Wij onderzoeken of we deze methodiek ook kunnen toepassen in andere beleggingscategorieën, zoals onze credit portefeuille en onze vastgoedportefeuilles.

Dit artikel is onderdeel van een serie
Vorige artikel Volgende artikel